Rejniški priročnik

Hranjenje vašega konja

Žrebeta in žrebice

Žrebeta ostanejo s svojimi materami, dokler niso stara 6 mesecev.V tem času se hranijo izključno z materinim mlekom. Če konjeniški center, v katerem je nastanjena mati, ponuja korenje, ga lahko žrebe je brezplačno.

Odstavljena žrebeta lahko jejo samo krmo.Ko začnejo trenirati, jim lahko daste tudi oves. Poskrbite, da jedo pravilno: ne preveč in ne premalo.

Odrasel konj

Odrasli vprežni konj potrebuje krmo in oves.Količina hrane je odvisna od količine dela, ki ga opravi. Če hrana ni primerna, se konj zredi ali shujša, kar lahko poslabša zdravje.
Konj lahko določeno količino krme poje brezplačno; ta je odvisna od kakovosti travnikov v konjeniškem centru, v katerem je konj nastanjen. Odvisna je tudi od letnega časa: trava je manj bogata pozimi kot spomladi.
Nekateri konjeniški centri svojim nastanjenim konjem ponujajo krmo in oves.
To vam omogoča, da svojega konja hranite popolnoma brezplačno, če je nastanjen v takem konjeniškem centru.

Težave s telesno težo

Če je vaš konj predebel ali presuh, boste prejeli več opozoril. V takem primeru boste morali ukrepati. Če je presuh, mu boste morali dati kar se da veliko krme. Če pa je predebel, ga ne hranite.

Priboljški

Svojega konja lahko razveselite s korenčkom. Korenček tudi obnovi nekaj energije. Konjeniški centri, ki jih gojijo, jih lahko brezplačno ponudijo svojim nastanjenim konjem. Poskrbite, da izberete pravi konjeniški center.

Drugi igralci lahko vašemu konju dajajo jabolka, s čimer mu izboljšajo počutje

Krma

Da pomagate ohranjati svojega konja v formi, lahko uporabite krmne mešanice, ki obnovijo:

  • 10% energije
  • 10% počutja
  • 5% zdravja

Samo konji, ki so starejši od 2 let. Poleg tega po 25 krmna mešanica konjem več ne obnovi zdravja.

Kot pri krmi, ovsu in korenju nekateri konjeniški centri brezplačno ponujajo krmne mešanice.